2009. augusztus 11., kedd

Autóvásárlási helyzetjelentés

Lassan, de bizonytalanul haladok az autóvásárlás felé. Egyre több dolog tisztázódik benne, aminek a következménye, hogy már legalább 10x annyi kérdésem, kritériumom van, mint amikor elhatároztam: még idén lesz saját autóm!
A helyzet egyszerűen indult. Alapként egy 10 éves autóra gondoltam sok extrával, jó megbízhatósággal, reális kilóméteróra állással.
Elkezdtem nézelődni, és igen hamar kiszúrtam magamnak az első S40-es szériát. Szép autók, extra is akad, a kilométerek nem jelentenek bajt neki, a 200ekm simán vállalható, és ráadásul a fiatalok általában kerülik, mert "nagypapi céges autója" titulust akasztanak rá.
Először a neten kerestem cikkeket, népítéletet, ahol azt írták, hogy az 1.6 benzines annyit eszik, mint az 1.8, és legalább nem is megy. Megtudtam azonban, hogy a 2 literes benzines simán eszik 9-11 litert, az kiesett a keresésből, megcéloztam hát az 1.8-at. Egészen addig, amíg ki nem próbáltam egy 1.6-ost, és rájöttem, hogy megy az, csak érteni kell hozzá. A 16 szelepes motor magasabb forulaton eleven, előzésnél vissza kell váltani, és nem lesz gond. Kiderült továbbá, hogy az 1.8 sem éri be kevesebbel, mint 8-9 liter, az 1.6 pedig 7-8 liter. Első körben gondoltam ez simán belefér, azonban felszoroztam évi 12ekm-el a 7 litert, és az bizony 300Ft/l áron számolva 252eFt! Bár a benzin átlagosan ennél kevesebb, de szerintem ennél többet mennék egy évben, ám a végeredmény még így is vállalható.
Olvastam közben a diesel motoros V40-ről, ami nem más, mint az S40 kombi változata. A szaksajtó szerint szebb, mint a sedan, szerintem nem, de nem is csúnyább. Meglestem a fogyasztásra mit ír a nép, és aki nagyon dícsérte, 5,5l-t írt! Gondoltam ez is olyan, mint a 3 literrel eljáró Swift, kerestem hát tovább, mégiscsak egy 1.9-es motorról van szó. Találtam is olyat, aki szídta a kocsit, szerinte megevett 6,5 litert is (az a szemét)! Ez pedig (6 literrel számolva) évente kevesebb, mint 200eFt! Kiestek tehát a benzinesek.
Aztán tovább mentem, és átnéztem a találatokat fiatalabb autókra, történt ugyanis, hogy Állam bácsi törölni fogja a zöldkártyát, ami jó, mert nem kell két vizsgára vinni a kocsit, hanem csak egyre, műszakira. Azonban ez a 10 évnél idősebb kocsik esetén nem azt eredményezi, hogy 2 évre nőtt a zöldkártyáztatási periódus, hanem 1-re csökkent a műszakiztatás sűrűsége! Habzik a szám felháborodásomban, de ez nem változtat semmin, keresek fiatalabb kocsit.
A fiatalabb kocsi viszont nagyobb kiadás... A legfiatalabb, amire esélyem van, az a Swift II, amit 2005-től gyártanak. Abban viszont a legtöbb a fapados felszereltségű darab, márpedig autót csak klímával szabad venni! Nem azért, mert melegünk van, hanem mert az nélkül esélytelen eladni, amikor váltanánk! Swiftnél viszont jellemző a fapad+klíma, de ebben még egy szaros fordulatszámmérő sincs! Eldöntöttem hát, hogy ha Swift, akkor max felszereltség, tehát GS! Ezek a kocsik viszont 1,4MFt-tól kezdődnek... Egy szép példányt már ki is próbáltam. El kell, hogy mondjam, az a pár év különbség nagyon-nagyon érződik! Hiába kisebb, mint a Volvo, a futóműve 4 évesen 80ekm-el összehasonlíthatatlan egy 10 éves, 200ekm-es akármilyen másikkal! Most értettem csak meg igazán, hogy mit is csinál az idő vas foga, és a "jó" magyar utak emésztőrendszere!
Persze ezért az árért már hatalmas a választék, de kis utánaolvasást követően az ember elég hamar rájön, hogy ezek 80%-a felejtős. Kapható pl. rengeteg Alfa, ami már a gyárban sem volt tökéletes, sok-sok Citroen C2-től egészen a C5-ig, de ez talán még silányabb... Van egy rakás Ford (Fiesta, Focus, Mondeo), Renault (Clio, Thalia, Megane, Laguna), Peugeot (306, 406, 206, 307), Suzuki (Ignis, Swift, WagonR+), de akadnak még jelöltek bőven (pl: Rover), de amiből a legtöbb van, az az Opel (Corsa, Astra, Vektra). A találati lista még dob fel milliónyi Daewoo-t, Chevrolet-t, pár Dacia-t (amiket messziről kerülni illik), és egy adag előző szériás SEAT-ot, illetve jópár Skodát. Utóbbi például kifejezetten jó választás lehet, csak hát az a fránya ízlés...
A fentieknek utánaolvasva sokmindent megtud az ember... Nekem a Peugeot-ok nem tetszenek, időt sem szántam rájuk, akár csak az Opelekre, amik nem is a külsejük, inkább a velük kapcsolatos tapasztalataim miatt kerülendők (számomra mindenképp). Suzuki-ból ami nem Swift, az simán kerülendő, azokról pedig már írtam, ráadásul a 3 ajtós megjelenére is tetszik. Rovert az ellenségemnek sem kívánnám, bár még sosem volt szerencsém egyhez sem. Marad hát a Ford, és a Renaul, és ha már ilyen autók, akkor mindenképp diesel, hogy legalább keveset egyen. Fiestát rögtön kilőttem, a Mondeokról viszont megtudtam, hogy a TDCI motor egy porlasztógyilkos konstrukció, ami esetenként 300-500eFt kiadást jelent. Ezt a hibát a TDDI motorban már orvosolták állítólag, mindenesetre inkább Focus. Itt a TDCI motoroknál is jóval kevesebb gond van, és szélesebb palettán válogathatunk, ráadásul a külseje is tetszetős, a kombi pedig praktikus. Vigyázzat! Rendkívül sok a visszatekert órás példány! Ezeken még talán elgondolkozom. A Renault Lagunákból amik jó árban vannak, azok vagy öregek, vagy valami baj van velük. A Clio 1.5-ös diesel motorjával sokaknak meggyűlt a baja, az 1.9-eseket pedig nem nagyon akarják eladni, én legalábbis kevéssel találkoztam. A Thalia nem más, mint a Clio sedan (lépcsőshátú) változata, Németországban így is futnak. Marad még a Megane... Érdekesek is lehetnek, különösen, hogy ugyanaz a motor van bennük (diesel téren), mint a Volvokban. Mindkét márkára igaz, hogy a kicsivel több, mint 100 lovas változatot jobban dícsérik, mint a 90 LE-seket.
Találhatunk még elenyésző mennyiségű Nissan-t, Mitshubishi-t, Mazdát, ezek ki-ki ízlésének talán eleget is tehetnek, de pl. a Tamás Almerája híresen jobb az azt követő szériánál, Ő legalábbis ezt állítja. Én hiszek neki, a listámról lekerült az újabb...
A választékot nagyából ki is merítettük! A Suzukik 2005-től, a többiek 2001-től nézendők!
És, hogy mit is akarok? Nem tudom... De legalább azt tudom, hogy mit nem... Persze ebben sem vagyok biztos... Már gondolkodtam 1-200eFt-os kocsikban is, mert ott ha rábaszok sem bukok nagyot! Persze ez sem igaz, mert azokra rengeteget lehet költeni, szóval hátrébb vagyok, mint ahonnan indultam...
Egy biztos: még idén lesz saját autóm!

Forrás: www.hasznaltauto.hu (képek és árak)

4 megjegyzés:

 1. jah... és vannak még Smartok is! :D

  VálaszTörlés
 2. jah... a FIAT-ok kimaradtak, pedig belőlük is van ám dögivel...

  VálaszTörlés
 3. Hát... Sok szerencsét! ;)
  Az olvasottak alapján, nem mostanában lesz autód. :D

  VálaszTörlés
 4. A nagyonolcsó autó se rossz, amikor épp jó. :D

  VálaszTörlés