2015. január 17., szombat

30 day challenge

Túl sokat ülsz a gép/tv/íróasztal előtt, és azt érzed, hogy már csak árnyéka vagy egykori önmagadnak? Kondicionálnál, de nem akarsz gyúrni? Csinálnál valamit, de utálod a konditermet? A futástól megfájdul a bokád/térded/lábad? Nem akarod magad kitenni az időjárás szeszélyeinek? Vagy egyszerűen csak nincs időd, mert már így is kevés a nap 24 órája? Esetleg csak kipróbálnál valami újat, aminek több értelme van, mint a TV Shopos hülyeségeknek?

Akkor csatlakozz hozzám, és csinálj meg egy 30 napos kihívást!

Miért? Ha a fentiek nem elegendőek, akkor: csak úgy!
Mire gondolok? Létezik egy csomó ilyen "30 day challenge" nevű izé, amik gyakorlatilag nem mások, mint egy 1 hónapos, egyre nehezedő edzésterv. Létezik bennük kemény is, és olyan is, ami nekem - punnyadt irodistának - való! Az a szép bennük, hogy egyszerre akár többet is lehet párhuzamosan csinálni!
Sokfajta kihívás létezik, én a következő kettőt néztem ki magamnak, és tudom, hogy sikerrel végig is csinálom ezeket! Márpedig, ha nekem menni fog, akkor Neked sem lehet gond! Csatlakozz Te is! ;)

1. Plank challenge:

A legfontosabb dolgok, amikre nagyon oda kell figyelni:
  • felkarok függőleges helyzetben (könyök a váll alatt),
  • karok vállszélességben, alkarok párhuzamosak,
  • hasizmokat, farizmokat megfeszítve tartjuk ,
  • gerinc teljesen egyenes (egész testünk "egy vonalban" bokától fejtetőig), nem homorítunk!
Az első nap 20 másodperc, az utolsó 300! Elsőre kicsit erősnek tűnhet az 5 perc, de a fokozatosságnak köszönhetően nem lesz ezzel gond, és azért kell egy kis kihívás is! :)

2. Push up challenge:

Nem bonyolult, fekvőtámaszokat kell csinálni! :)


És, hogy mit várhatunk ezektől, ha becsülettel végigcsináljuk?
-10kg, kocka has, férfiaknak 40-es bicepsz, hölgyeknek 0 integető-háj!
...Na jó, lehet kicsit túloztam. Valójában szerintem nem sokat, csak az állóképességünk nő valamelyest! Nem ettől lesz valaki fitneszbajnok, de legalább teszünk valamit a TV-néző izmok ellen!  Persze, ha megnézitek, hogy napi 1-10 perc az egész, akkor egyértelmű lesz mindenkinek, hogy ez nem ér fel egy 2 órás edzéssel, nem helyettesíti sem a súlyzókat, sem a személyi edzőket, azonban ez nem is erről szól!

Én február 1-én kezdem párhuzamosan mindkét kihívást! Csatlakozol? :)

4 megjegyzés:

  1. A helyes plank kivitelezése I.

    Sajnos az interneten található képanyagok legtöbbször hibásan mutatják be az alkartámasz kivitelezését. Elég nagy a valószínűsége tehát, hogy te is rosszul csinálod…

    Elcsépelt mondat, hogy a fülnek, vállcsúcsnak, térdnek, csípőnek, bokának egy vonalban kell lennie. Ez önmagában kevés információ, ugyanis még így is lehet helytelen a tartás.

    A legfontosabb eleme a plankünknek a semleges gerinctartás. Az egyik leggyakrabban előforduló hiba a süllyedő ágyéki gerincszakasz: a fokozódó lordózis fokozódó nyomást jelent a porckorongokra, ami idővel az alsó háti szakasz fájdalmát (LBP – low back pain) okozhatja.

    A hát felső szakaszán ügyeljünk arra, hogy ne legyünk púposak: tartsuk a lapockákat összezárva. Ne engedjük, hogy a vállunk felcsússzon a fülünkig, igyekezzünk leszorítva tartani. Álljunk ellen a kísértésnek, ne hagyjuk, hogy a fejünk leessen, tartsuk a gerinc természetes meghosszabbításában, pont ugyanúgy, mint állásban. Tekintet a kezeken, áll behúzva.

    A két láb legyen összezárva, teljesen kinyújtva. Far- és hasizom megfeszítve, fenék összeszorítva, has behúzva. A könyökök a váll alatt helyezkedjenek el. Részesítsük előnyben a párhuzamos kartartást az összetett kezek helyett. Ebben a helyzetben sokkal előnyösebb pozíciót vehet fel a vállunk és a lapockánk. Egy statikus kifele rotáló karfeszítéssel és lapockazárással garantáltan csúcsösszehúzódást érhetünk el a felső háti szakaszon.

    Egy átlagembernek fél percig kell megtartania a helyzetet, sportolónak legalább egy-másfél percig. Amíg ez nem megy, ne is álmodjunk a crossfitről és az egyéb, nyíróerőkkel járó edzésformákról (pl. kettlebell) – sajnos épp elég vendégünket kellett már rehabilitálni az említett sportágakból a törzsizmok gyengesége miatt.

    Néhány tipp, amelyet alkalmazok a vendégeimnél, és számodra is hasznos lehet edzésed során:

    Kiindulóhelyzet: térdelőtámasz, karok alkaron támaszkodnak, könyök a váll alatt helyezkedik el. Csússz hátra addig a térdeddel, amíg a törzs párhuzamos nem lesz a talajjal. Már ebben a helyzetben vedd fel a helyes tartást. Áll behúz, váll leszorít, lapocka összezár, has, fenék megfeszít. Ha ebből a helyzetből kerülsz támaszba a hasonfekvés helyett, akkor egyrészt 0-ra csökkentheted a felhomorításból járó túlerőltetést, illetve egy könnyített helyzetből, előfeszített törzzsel, szép tartással kezdheted el a gyakorlatot.

    Támaszhelyzet felvétele: miután felvetted a helyes tartást, nyújtsd ki a térded, feszítsd meg a combod, farizmod.

    Bemelegítésnél gyakorold a planket úgy, hogy a tartás beállítása után vegyél egy nagy levegőt, majd nyújtsd ki a térdeket, és teljes levegőkifújásig tartsd meg a helyzetet, egészen addig, amíg az utolsó milliliter levegőt ki nem préselted magadból. Ez segíti a hasizmok munkáját, a helyes izomfeszülés megéreztetését. Ismételd meg néhányszor, majd elő a stoppert, mehet a rock’n’roll!

    Amikor csak teheted, gyakorolj tükör mellett, hogy ellenőrizhesd a tartást. Miután már könnyedén fel tudod venni a helyes helyzetet, csukd be a szemed, és összpontosíts a testedre: jegyezd meg, hogyan feszülnek az izmok, milyen helyzetben van a törzs és a végtagok. Az idegrendszered emlékezni fog rá, és a továbbiakban már minden gond nélkül meg fogod tudni csinálni mindenféle külső ellenőrzés (tükör, edző) nélkül.

    Nem vagyunk egyformák, van, akinek a gerincgörbületei elsimultak, van, akinek pedig fokozottak. Ezáltal pedig némileg behatárolt, hogy valóban fel tudjuk-e venni a tökéletesen semleges tartást, azaz a normál fiziológiás görbületeket a gerincünkkel. Ilyen esetekben (is) mindenképp kérjük hozzáértő edző, illetve gyógytornász segítségét, hogy elkerüljük a túlerőltetésből járó panaszokat.

    VálaszTörlés
  2. Ahonnan vettem az eredeti ötletet (FB), ott sokan kérdezték, hogy nem sok-e az 5 perc, ami a kihívásban végső célként szerepel...
    De bizony, az ám nagyon sok! :)
    Nem kell megijedni, de azért hazudni sem fogok! Akik végigcsinálják velem ezt a kihívást, bizony nem mind fogják (fogjuk?) elérni a kitűzött célt! Akkor minek nekiállni?
    Mert legalább elmondhatjuk, hogy megpróbáltuk! Nem csak simán, hanem beleadva apait-anyait!
    Aki nem tud többet elsőre, mint 10 mp , vagy 2 fekvőtámasz, a végére ők is megsokszorozzák a jelenlegi szintjüket - persze csak ha tényleg megpróbálják, és végigcsinálják tudásuknak megfelelően! Ha így tesztünk, mindenképp büszkék leszünk magunkra, és ez a legfontosabb! :)

    VálaszTörlés
  3. Day 1 - Day 2 done
    holnap kicsit macerás lesz mert pestre megyek interjúra, de azért nem hagyom ki :D
    szerdán felveszem sztem kamerával hogy legyen min nevetni :D

    /Negri

    VálaszTörlés
  4. Annyian, de tényleg, annyian csinálják ezt most, hogy ha a vonaton csinálod sem csodálkozik majd senki! ;)
    (Persze, azért azt volna igazán érdemes felvenni! :P )

    VálaszTörlés